Reklama
 
Blog | Zdeněk Straka

Hovory s panem Z. Tentokrát o úrocích a RPSN

S panem Z. se na tomto místě setkáváme už po čtvrté. Tentokrát moje zásadní otázka míří do finančního sektoru. Jak je možné, že termín RPSN u nás neznají ani vysokoškolsky vzdělaní lidé? Na koho je namířena tato obezlička, která je součástí každé úvěrové smlouvy a o které se, téměř s ostychem, úvěráři zmiňují? 

Já: Ahoj Z. Jak se Ti vede? Co Vánoce? Co Silvestr? Co Nový rok? Co leden?

Z.: Co ráno, co poledne, co večer? Nezbláznil jsi se? Chceš se mě na něco zeptat, nebo se tady chlubíš svojí slovní zásobou?

Já: Promiň. Trošku jsem se zasnil. Takže jestli chceš, koupíme si svařák a budeme si, tady, na Jiřáku, na trzích, povídat o financích.

Reklama

Z.: Snad nechceš založit? Se mnou teda nepočítej. Jsem teď docela na kříži. A proto ten svařák platíš Ty.

Já: No to je přece jasné. Můžeš mi něco říci o úrocích a RPSN?

Z.: Můžu, ale dokud nedovalíš ten svařák, tak mám hubu na zámek.

Já: (Odcházím pro svařák. Nalili mi pořádnou porci, a tak mám obě ruce červené od vína a drobných popálenin) Tak na zdraví, Z. A teď mi můžeš odpovědět.

Z.: Na zdraví.

Já: Nemyslel jsem odpovědět na přípitek, ale na otázku, kvůli které jsme tady.

Z.: Já vím. Jen jsem Tě trošku natahoval. Takže, můj milý, ty dvě položky se sečtou a výsledek je procento, které je součástí splátky jakékoli půjčky. RPSN je roční procentní sazba nákladů. Tou se banka, nebo úvěrová společnost, moc nechlubí a ve smlouvách je obvykle uváděna na nejméně viditelném místě.

Já: Tomu nerozumím. Proč je RPSN neviditelná?

Z.: Protože potřebují nachytat svoje klienty. Vlákat je do pasti. Na billboardech uvidíš nápis : Nejnižší úrok – 4,5 %. A zapomenou uvést, že RPSN je třeba 36%. Nízkej úrok vůbec neznamená nízký splátky. Častějš bejvaj levnější úvěry s vyšším úrokem a nižším RPSN. Jo, hochu, když je povolený v týhle zemi dělat z lidí blbce, tak se z nich prostě dělaj. Politici křičí na všechny strany hesla o finanční gramotnosti a sami jí při tom nijak nepomáhají uskutečňovat. A stačilo by, kdyby součet všech nákladových položek úvěru, nebo leasingu byl tučně na jednom řádku. Představ si, že by jsi jel k benzínce a místo ceny za litr by tam bylo napsáno, že litr stojí nákupní cena + marže + spotřební daň + DPH.

 Já: Tam bych natankoval jedině, kdybych měl suchou nádrž.

Z.: A stejně se k nám chovaj bankéři. To je celý. Snažej se nás nachytat a zlikvidovat.

Já: Máš s tím nějakou osobní zkušenost?

Z.: Za posledních 45 dní mi do osobního mailu přišlo 29 nabídek na úvěry a půjčky. Většina z nich má na první půjčku nulový úrok, ovšem nic neuvádějí o RPSN. Nikoho nezajímá registr dlužníků, nikdo nechce doložit příjmy, nikdo nechce ručitele. Zamysli se nad tím proč. Já už se zamyslel a důvod je mi vcelku jasnej.

Já: Tak se prosím Tě poděl se svými objevy.

Z.: Ne, ne. Důležitý je, aby se nad tím zamyslel každej. Říct to, nemá cenu. To prostě jenom proletí a zapadne. Vlastní hlava Ti musí dát odpověď. Jedině to dává smysl. Navrhuju, abychom si dali další svařák zase za tejden. A zaplatíš ho, pro změnu, zase Ty.

 Já: To nezní špatně. Tak já jdu přemýšlet. Příští pondělí zase tady. Ahoj a děkuji.