Reklama
 
Blog | Zdeněk Straka

Předsevzetí do Nového roku 2015 Buďme na sebe hodní

Jistě, chápu Vaše pohoršení, že psát dnes o předsevzetí pro příští rok je vcelku předčasné, ale nutí mě k tomu dvě věci. Zaprvé, aby nezapadlo v záplavě dalších přání, pozdravů a jiných taškařic a zadruhé, abyste měli všichni, kteří ho budete číst, čas se zamyslet, popřípadě poslat ho dál.

Posledních několik let nepřineslo mně, ani lidem s kterými se ve svém okolí setkávám, příliš radosti. A tak bych rád označil budoucí rok 2015 mottem: Buďme na sebe hodní. Co se skrývá pod tímto heslem? Konec nenávisti, podrazáctví, sobectví, netolerance, pomlouvání, závisti, agrese a zloby.

            Sestupte z výšin vy, kteří jste opilí vlastní mocí a důležitostí. Přestaňte se unášet vaší nenahraditelností. Zvolněte a začněte vnímat své okolí, zamyslete se nad křivdami, které jste svým chováním doposud způsobili. I vy jste jenom lidé, kteří žijí své životy ve stejnou chvíli jako vaši spoluobčané. Buďte hrdi ne na sebe, ale na zemi ve které žijete a která vám umožnila být tím, kým jste.   

            Najděte si cestu ke starým, dávno zapomenutým přátelům, navažte zpřetrhané kontakty se členy své rodiny. A nebojte se učinit první krok, zbavte se uraženosti a hrdosti. Nebojte se odmítnutí. Jestli přijde, už nebudete mít pochybnosti. Je nanejvýš pravděpodobné, že na druhé straně mají stejný strach jako vy. Odpusťte si. Čas letí a možná, že za pár let se budete trápit ještě víc tím, že jste ten důležitý krok neudělali.

Reklama

            Zaměstnavatelé, naučte se chválit a děkovat svým podřízeným za práci, kterou pro vás dělají. Pokud ji dělají dobře. Jenom přátelské ovzduší ve firmách vám bude přinášet ještě lepší výsledky. Chodit do práce bez stresu a bez obav, je dar, který svým lidem můžete dát, aniž by bylo nutné sahat do peněženky.

            Mladí, buďte ohleduplní ke stáří. Také vás to, i když vám to dnes připadá nemožné, brzy čeká.

Vy starší, buďte tolerantní k mladým. Zapomeňte na kárání a mentorování: ,,To za našich mladých let…“ Doba je jiná. Jsou jiné technologie, jiný způsob komunikace. Žije se jinak.

Pojďme se navštěvovat. Pozvěte své přátele z facebooku na párty, ať se také opravdu poznáte. Naučte se vypínat své telefony a zapomeňte doma notebooky.

Zkusme být na sebe hodní ve všech směrech. Začneme v roce 2015 v České republice, a půjde-li nám to, můžeme v příštím roce pozvat do našeho klubu slušnosti paní Evropu. A v roce 2017 třeba zbytek planety.

 

Přeji vám štěstí v roce 2015