Reklama
 
Blog | Zdeněk Straka

Zavěšená káva

Na našem trhu se objevil nový projekt. Zavěšená káva. Její fungování v Praze mi udělalo velkou radost. Na kávu si teď může dojít opravdu každý. Držím tomuto převzatému nápadu palce a přeji hodně úspěchů. Dnes jsem v práci, ale hned zítra si půjdu zavěšenou kávu vypít. O tom, jak to přesně funguje, vás budu informovat. Zajdu si do Mama Coffee na Sokolovskou 85.

Podělte se o kávu s těmi, kdo si ji nemohou dovolit. Coffeeshare je projekt, který umožňuje podpořit ty ve vašem okolí, jež si kvůli své tíživé finanční situaci nemohou dovolit koupit nápoj či dopřát posezení v kavárně. Vhozením drobných do kasy můžete pomoci uhasit žízeň a načerpat síly potřebným, umožnit jim, aby strávili chvíle pohody u kávy v prostředí, do kterého se vzhledem ke své finanční tísni běžně nedostanou.

Coffeeshare je pozitivní formou vyjádření nesouhlasu se vzrůstající chudobou, ohrožující stále větší počet lidí a prostorovou diskriminací – vyloučením lidí z míst setkávání ostatních.

Projekt si klade za cíl ulehčit situaci těm nejslabším, dodat sociálně vyloučeným lidem pocit sounáležitosti, vzájemnosti a respektu a pomoci vytvářet skutečná solidární společenství v místě, kde žijeme.

Reklama

Projekt je inspirován tradicí tzv. “Caffè sospeso” – “odložené” či “zavěšené” kávy, jež má svůj původ ve válečné a poválečné Neapoli, kde nebyl šálek kávy považován za luxus, ale za základní lidské právo. Zavěšenou kávou projevovali ti bohatší solidaritu s těmi, kteří se ve válce ocitli v chudobě. Zaplatili za kávy dvě a tu druhou nechali pro neznámého člověka, který si pro ni později přišel. Zvyk se později, zejména po hospodářské krizi roku 2008, rozšířil do celého světa. Dnes je do něj zapojeno více než dva tisíce kaváren a restaurací po celém světě, z nichž některé umožňují koupit druhým nejen kávu, ale i celé jídlo.

Seznam kaváren, které se účastní projektu:

ANONYMOUS CAFE
Jugoslávská 15, P2
CAFE FRIDA
Karlínské náměstí 11, P8
CAFÉ NEUSTADT
Karlovo náměstí 23, P2
DIVADELNI KLUB SWAN
Ovocný trh 6, P1
DIVOKÉ MATKY
Hybešova 2, P8
KAABA
Mánesova 20, P2
LA BOHEME
Sázavská 32, P2
MAMA COFFEE
Dukelských hrdinů 47, P7
Sokolovská 85, P8
Jiřího z Poděbrad 12, P3
MEZI ZRNKY
Sázavská 19, P2
MOMENT
Slezská 62, P2
NA PŮL CESTY
Centrální park Pankrác, P4
PLEVEL
Krymská 2,P10
PERIFERIE
Branická 49, P4
RADOST FX
Bělehradská 4, P2
ROH DRUŽSTEVNÍ KAVÁRN
U božích bojovníků 606, P3
SLADKOVSKY
Sevastopolská 17, P10
TA KAVÁRNA
Na Topolce 2, P4
THE GLOBE
Pštrossova 6, P1
TÝNSKÁ KAVÁRNA
Týnská 6, P1
ZENIT
Krymská 24, P10

www.facebook.com/zavesenakava

 

CoffeeShare

Podělte se o kávu s těmi, kdo si ji nemohou dovolit

Tohle se mi líbí